Щодо тарифів, диференційованих за періодами часу (для непобутових споживачів)

З 01 січня 2019 року постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами, відповідно до статті 56 Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон), постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу.

Законом передбачено, що до укладення договору постачання електричної енергії споживачу електропостачальник має надати споживачу інформацію про істотні умови договору та про наявний вибір порядку та форм виставлення рахунка і здійснення розрахунків.

Правилами роздрібного ринку електричної енергії, які затверджено постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312 (далі – Правила) визначено, що електропостачальник до укладення зі споживачем договору про постачання електричної енергії споживачу має надати інформацію про істотні умови договору та про наявний вибір комерційних пропозицій.

Споживач перед укладенням договору про постачання електричної енергії споживачу має ознайомитись з умовами постачання електричної енергії, правами та обов’язками, обрати відповідну комерційну пропозицію та зазначити її у заяві-приєднані до умов договору. Обрана споживачем комерційна пропозиція є додатком до укладеного відповідним електропостачальником та споживачем договору.

Законом передбачено, що споживач, зокрема, має право змінювати електропостачальника на умовах, визначених цим Законом та Правилами роздрібного ринку.

Процедура вибору та зміни електропостачальника електричної енергії здійснюється відповідно до Правил.

З 01 січня 2019 року втрачають чинність тарифи, диференційовані за періодами часу (для непобутових споживачів), які визначалися згідно з постановою НКРЕ від 20 грудня 2001 року № 1241 «Про тарифи, диференційовані за періодами часу» (постанова НКРЕ від 20 грудня 2001 року № 1241 втрачає чинність згідно з постановою НКРЕКП від 23 серпня 2018 року № 894).

Варто зазначити, що до впровадження повномасштабного ринку електричної енергії продовжує функціонувати Оптовий ринок електричної енергії України на якому ціна електричної енергії формується погодинно та пропорційно добовому графіку навантаження, а саме в періоди максимального навантаження Об’єднаної енергетичної системи України ціна на електричну енергію найвища, та в періоди мінімального навантаження Об’єднаної енергетичної системи України – ціна на електричну енергію найнижча. Відповідно енергопостачальник має змогу формувати ціну на електричну енергію для споживача з урахуванням рівня погодинної ціни на електричну енергію в Оптовому ринку електричної енергії України.

Отже, споживачі електричної енергії, які користувалися тарифами, диференційованими за періодами часу, матимуть змогу укласти договір з електропостачальником із застосуванням цін, що враховують добовий графік споживання електричної енергії, що буде більш привабливим для споживача.

Разом з тим, скасування постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 20 грудня 2001 року № 1241 «Про тарифи, диференційовані за періодами часу» дасть змогу забезпечити зменшення перехресного субсидіювання між різними категоріями споживачів на 3,5 млрд грн.

Звертаємо увагу, що з 01 січня 2019 року продовжують діяти тарифи диференційовані за періодами часу для побутових споживачів, відповідно до Порядку застосування тарифів на електричну енергію, який затверджено постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 23 квітня 2012 року № 498.

НКРЕКП - Щодо тарифів, диференційованих за періодами часу (для непобутових споживачів)

Наверх